Tütün Küllemesi
Erysiphe cichoracearum D.C.
Hastalık, yalnızca tarla döneminde görülür. Genellikle normal büyüklüğünü almış tütünlerin dip-alt yapraklarında ortaya çıkar. Belirtiler, yaprakların daima üst yüzündedir. Başlangıçta 3-5 mm çapında, yuvarlak beyaz lekeler halinde görünür, daha sonra genişleyerek tüm yaprak yüzeyini kaplayabilir. Yaprağın üst yüzü kül serpilmiş gibi bir görünüm alır. Hastalık için uygun koşullarda, belirtiler yaprak sapı, gövde ve çiçek kapsülünde de görülür.
Hastalık zaman zaman ekonomik boyutlarda zarar yapabilmektedir. Üreticiler arasında "San" "Beyaz Küf gibi isimlerle tanınır. Tütün bitkisinin ürün olarak yararlanılan kısmı yaprakları olduğu için, küllemeden zarar gören bir yaprakta ürün kaybı, hastalığın kapladığı alanla eş değer ölçüdedir. Hastalıklı yaprakların kimyasal yapısını büyük ölçüde değiştirmesi nedeniyle kalitesini yok etmektedir.
Ülkemizde tütün tarımı yapılan her yerde, uygun çevre koşulları altında külleme hastalığı ortaya çıkmaktadır.
Patojenin çok geniş bir konukçu dizisi vardır. Bu konukçu dizisi içerisinde en önemli olanları hıyar, kabak, kavun, karpuz, bamya ve ayçiçeğidir. Patojen bazı yabancı otlarda da hastalık oluşturabilmektedir.
—Gölgelik yerlere ve su tutan araziye tütün dikilmemelidir.
—Dikim normal aralık ve mesafe ile yapılmalı ve sık dikimden sakınılmalıdır.
—Son ellerin kırımında geç kalınmamalıdır.
—Bamya, hıyar, kabak, kavun gibi sebze yetiştiriciliği yapılan yerlerin yakınında tütün yetiştirilmemelidir. Bu mümkün değilse, bulaşmaları önlemek için sebze küllemelerine karşı mücadele yöntemleri mutlaka uygulanmalıdır.
—Tarladaki yabancı otlar temizlenmelidir.
—Dip yapraklar erken sıyrılmalıdır.
—Küllemeli yapraklar koparılıp gömülmelidir.
İlk külleme lekeleri görülür görülmez ilaçlamalara başlanır. Tek uygulama yeterli olabilir. Epidemi devam ederse, kullanılan ilacın etki süresi dikkate alınarak ilaçlamalara devam edilir.
İlaçlama yaprağın alt ve üst yüzünde ince bir film tabakası oluşturacak şekilde yapılmalıdır.