top of page

Tütünde Çekirge Zararı

Birçok kültür bitkisini yemek suretiyle büyük zararlara neden olan çekirgelerin, Ülkemizde ona yakın türü zararlı olmaktadır. Ülkemizde en yaygın bulunan türleri görülme ve zarar yapma sırasına göre Yeşil Çekirge, Kara Çekirge, Fas Çekirgesi, Madrap Çekirgesi ve İtalyan Çekirgesidir. Yeşilçekirge türleri ve İtalyan çekirgesi Ülkemizde bütün bölgelerde yaygın olarak bulunmakta olup, Fas çekirgesi Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde, Güdük çekirge Ege bölgesinde, Çizgili çekirge ve Madrap çekirgesi Güneydoğu Anadolu Bölgesinde daha yaygındır.

çekirge zararı
çekirge zararı

Çekirgeler yazın yumurtalarını toprağın 4-5 cm derinliğine bir yüksük içinde bırakırlar. Kış, yumurta döneminde geçirilir. Çekirgelerin yumurta bıraktıkları alanlara “Garsiyat alanları” adı verilir. Çekirgeler yumurtalarını su tutmayan meyilli arazilere, çayır diplerine, tarla kenarlarındaki işlenmemiş sert topraklara, meyilli ve nispeten yumuşak topraklara, çeltik tavaları veya tarla kenarındaki toprak setlere bırakırlar. Yumurtadan çıkan yavrular önce çevredeki çayır otları ile beslenir, daha sonra da kültüre alınmış alanlara geçerler. Çekirgeler senede 1 döl verirler. 5 gömlek değiştirerek ergin olurlar. Her yavru dönemi yaklaşık 5-7 gün kadar devam eder. Yavrular yaklaşık 5-6 hafta içinde ergin hale gelirler. Bu dönemleri geçirerek ergin olan bireyler çiftleşir ve dişiler tekrar yumurta bırakırlar. Bu yumurtalar toprakta 9-10 ay kadar kalır ve ertesi yılın ilkbaharında açılır.

çekirge zararı
çekirge zararı
çekirge zararı

Çayır ve meralar, tarla bitkileri ve yem bitkileri, çeltik, hububat, ayçiçeği, pamuk, bağ, meyve fidanları, sebzeler ile pancar, pamuk ve tütün fidelerinde beslenir.

Çekirgeler, zamanında mücadele yapılmadığında salgın yapabilen zararlılardır. Bitkileri yemek ve saplarını kesmek suretiyle zarar yaparlar. Birçok kültür bitkisi üzerinde beslenmekte olup, özellikle genç bitkilere daha büyük zarar verir. Hatta kıtlığa neden olabilme özelliği vardır. Yeşilçekirgeler çayır ve otlaklarda, bağ ve meyve fidanlarında, kara çekirgeler ise yeni gelişen tohumların kök ve sapında, bağlarda omcaların körpe filizlerinde, sebzelerde, pancar, pamuk ve tütün fidelerinde beslenir ve zarar yaparlar.

Fas ve İtalyan çekirgeleri daha çok çayır ve meralarda, tarla ve yem bitkilerinde zarar yaparlar. Madrap çekirgesi başta çeltik olmak üzere hububat, ayçiçeği, pamuk ve bağda zarar yapmaktadırlar. Yoğunlukları yüksek olduğu zaman zarar oranı da artmakta, %100’e varan oranda zararlara neden olabilmektedir.

Bunun yanında, bazı çekirgelerin virüs taşıdıkları ve temiz bitkilere bunları bulaştırdıkları da saptanmıştır.

6.JPG
7.JPG

Çekirge İlaçlı Mücadelesi; yavru ve ergin mücadelesi şeklinde yapılır. Yavru mücadelesi önemli olup; eğer birkaç dekarlık alanda yapılması gereken mücadele zamanında yapılmazsa yüzlerce dekar alanda mücadele yapmak zorunda kalınır.

 

*Tarım ve Orman Bakanlığı, Çekirge Mücadelesi Lifleti

bottom of page
Bu kodu kopyalayıp sitenize yapıştırın.